Yamada Bee Farm
zur Hauptseite

Totul despre albine HOME Misterioasa viaţă a albinelor Povesti suprinzătoare cu albine O ocheadă într-un stup! Introducere în apicultură
Restaurantul mierii Buletin despre apicultura in lume Poveşti şi ilustraţii cu albine De la stupină






Etapa6: Munca apicultorului (3)Organizare

Munca apicultorului nu se rezumă doar la recoltarea mierii.
Pentru a primi de la albine o miere gustoasă,
apicultorul trebuie să facă felurite munci administrative.


1. Primăvara: prevenirea roirilor

Prin mai-iunie, matca depune ouă în continuu, iar stupul se umple ochi pe masura ce tot mai multe albine îl încarcă de miere. Roirile apar imediat ce se epuizează spaţiul pentru ouă si miere. Matca veche cedează conducerea stupului mătcii care urmează să se nască şi părăseşte stupul împreună cu aproape jumătate din albine, nu înainte de a suge mai întâi o grămadă din mierea agonisită.




Verificări atente

In perioada de reproducere, neapărat se va inspecta interiorul stupului si se vor înlatura larvele de matcă. Din principiu, roirile nu apar decât rareori atunci când matca e tânără si nu sunt destule rame în stup, astfel că un stup căruia i se asigură aceste condiţii e mult mai uşor de administrat.



2. Vara: Măsuri contra căldurii

Vara cel mai mare duşman al albinelor este căldura.




Grijă pentru evitarea radiaţiei solare directe

Se preîntâmpină creşterea temperaturii stupului fie prin mutarea stupilor în pădure la umbra copacilor, fie prin prin punerea de acoperişuri.



3. Toamna: Protejarea albinelor de viespi

Incepând cu jumătatea lunii august încep să apară viespile, duşmanii cei mai temuţi ai albinelor. In stupină cel mai des apar viespile uriaşe, viespile mici si viespile galbene. Viespile mai mici de genul viespilor galbene se mulţumesc să prindă albinele una câte una şi să le răpească făcute ghem, însă viespile uriaşe literalmente sfâşie albinele până la ultima şi fură toate larvele. E nevoie de măsuri pentru protejarea albinelor de aceşti crânceni duşmani.



Instalarea de dispozitive anti-viespe

Se instalează eliminatoare de viespi în faţa porţii albinelor. Aceste dispozitive se bazează pe obiceiul viespilor intrate în stup pentru a spiona ca atunci când ies din acesta să se îndrepte oblic în sus; au formă de coş şi sunt construite si dispuse aşa încât viespile care ies din stup să intre în ele şi să nu mai poată ieşi. Odată prinsă o viespe, datorită feromonilor emişi de ea restul viespilor intră şi ele în coş una câte una. Cu un asemenea dispozitiv instalat, ajunge şi o singură inspecţie pe săptămână pentru a ţine viespile la respect.

Prevenirea pagubelor prin capcane puse încă din primăvară

Se pune miere lungită cu apă într-o sticlă de plastic şi se adaugă o linguriţă de drojdie pentru a o face să fermenteze (se poate încerca şi cu amestecuri de sake, oţet şi zahar). Ideea dispozitivului este să ademenească mătcile de viespe în căutare de glucide cu mirosul de fermentare şi să le înece când intră in sticle. Se împrăştie asemenea capcane în jurul stupilor încă din primăvară. E o strategie prin care se încearcă micşrorarea densităţii de viespi din teritoriu prin măsuri din vreme.



4. Iarna: pregătirea albinelor pentru iernare

Scopul muncii de iarnă a apicultorului este iernarea liniştită a albinelor până în primăvară. Stupurile se pregătesc să reziste la frig avându-se grijă la asigurarea de hrană suficientă. Iarna apicultorul nu se poate atinge de albine, astfel că e nevoie de o bună organizare prealabilă. Pregătirea albinelor de iernare trebuie începută de la prima brumă.



Pregătirile de toamnă

Incepând cu mijlocul lui august nu se mai recoltează miere pentru a permite albinelor să strângă destulă în vederea iernării. Pentru a îmbunătăţi conservarea căldurii în stup se măreşte densitatea albinelor prin reducerea numărului de rame din stup.


Protejarea de frig

Se îngustează intrarea albinelor. Se împrejmuiesc stupii cu folii izolante. Atentie: albinele se pot mişca numai la peste 8 grade Celsius, astfel că inspecţii in zile friguroase duc la răcirea interiorului stupului şi pot afecta albinele.

Verificarea hranei

Se verifică hrana strânsă. In cazul în care e prea puţină se dă albinelor sirop de zahăr.

Ingrijirea stupului şi a ramelor

Se efectuează menţinerea şi repararea uneltelor: se sterilizează ramele trecându-le prin flacăra unui arzător, se curăţă propolisul de pe capacul si din spaţiile stupului, se curăţă alveolele nefolositoare din afara ramelor, etc.

Confecţionarea de noi stupi

In această perioadă se asamblează noi rame, se vopsesc stupii, etc.
 




Yamada Bee Farm (Kagaminocho Pref. Okayama) Copyright(C)2005 Yamada Bee Farm All Rights Reserved.