Yamada Bee Farm
zur Hauptseite

Totul despre albine HOME Misterioasa viaţă a albinelor Povesti suprinzătoare cu albine O ocheadă într-un stup! Introducere în apicultură
Restaurantul mierii Buletin despre apicultura in lume Poveşti şi ilustraţii cu albine De la stupină

From Bee Farm

Totul despre albine

De la stupină


Prima ieşire a albinelor
P Centrul Apicol Yamada,
Departamentul de Apicultură
Hiroto FUJIYOSHI

 


Zbor de antrenament al albinelor
Zile de arşiţă se succed una după cealaltă in Kagamino. Albinele ies din stupi pline de energie şi se întorc cu burţile pline cu miere şi picioarele încărcate de bulgări de polen. E o privelişte de care nu te poţi sătura oricât ai privi. Ne pomenim curioşi: incotro se duc oare albinele, drept si fără şovăială?
Albinele lucrătoare nu pot ieşi din stup imediat ce ies din pupe. La început ele trebuie să se ocupe de curăţenia şi îngrijirea larvelor, clădirea alveolelor si prepararea mierii precum şi de paza stupului. Abia apoi pot ieşi la strâns miere şi polen.
La prima ieşire din stup, albinele fac un zbor de orientare. Câteva sute de albine tinere ies din stup într-o zi caldă si senină între prînz si ora trei după-amiază şi efectuează un exerciţiu de zbor pentru a reţine poziţia stupului şi împrejurimile. Acesta este ceea ce apicultorii numesc din vechime "agitaţia albinelor". Mie personal îmi place să privesc aceste zboruri în timp ce îmi iau masa de prânz.
La o examinare atentă, vedem cum albinele stau mai întâi câteva secunde pe loc cu faţa spre stup, după care să se depărteze câţiva kilometri şi să se întoarcă înapoi. Aşa învaţă ele să zboare. Putem vedea alteori albine lucrătoare stând la poarta albinelor cu dosul spre afară şi mişcând din aripi. Aşa le informează ele pe albinele tinere pentru a nu se rătăci, emiţând feromoni al căror miros e purtat de vânt. Astfel, albinele tinere şi neştiutoare se pregătesc pentru muncă, ajutate de albinele mai vârstnice.



Lupta aprigă pentru recoltarea hranei
Odată terminate muncile "casnice" incep ieşirile, care însă le îmbătrânesc pe albine surprinzător de repede. Longevitatea albinelor vara e în medie de sub 40 de zile; dacă scădem însă zilele ploioase în care albinele nu pot ieşi afară, vedem cum albinele ies în afara stupului numai timp de vreo zece zile. Lumea de afară e plină de pericole: albinele pot fi mâncate de rândunele, pândite de broaşte, lovite de ploi căzute din senin. Se poate spune că mierea, lăptişorul de matcă şi propolisul e obţinut de albine cu preţul vieţii.

Raza de acţiune a albinelor este de obicei de aproximativ 2 km; dacă există plante melifere în această rază se pot creşte albine. Munca apicultorului s-ar putea numi deci "agricultură aeriană".
Mai de curând însă locurile în care se pot creşte albine se restrâng pe zi ce trece. E adevărat că albinele au mulţi duşmani naturali, însă cel mai mare duşman le este până la urmă omul, care distruge mediul înconjurător. Si totuşi, un mediu plăcut şi propice albinelor nu este oare şi cel mai bun mediu pentru oameni?



߂

Yamada Bee Farm (Kagaminocho Pref. Okayama) Copyright(C)2005 Yamada Bee Farm All Rights Reserved.