S.A. Centrul Apicol Yamada Inapoi

Cuvânt de salut
Fondare, spirit
Afaceri
Linii generale
Contribuții
Biblioteca albinelor
Concursul de povești și cărti ilustrate cu albine
Ecoșcoală
Lecții despre albine
Seminar cultural
Activități de împădurire
Impăduriri în Nepal
Impăduriri în Mongolia Interioară
Pentru copiii copiilor copiilor noștri
Contribuții pentru mediu
Centrale eoliene
Centrale solare
Pășunea albinelor

Noutăți
Angajări
Informații
Doar pentru limbile engleză, chineză și coreeană.
Cumpărături
Totul despre albine
Centrale eoliene

Un dar către copii, care vor lua pe umeri epocile viitoare:
Elicele dispuse în formă de alveole de fagure, simbol al simbiozei omului cu natura.
 
Inceputul, anul 1999. Am primit o scrisoare de la un participant la ediția 1 a Concursului nostru de povești și ilustrații cu albine. In scrisoare se afla și o tăietură dintr-un ziar cu un articol despre o centrală eoliană structurată în formă de fagure, terminată în orașul Hiyama din Hokkaido. Simțindu-mă puternic atras, m-am dus să îl întâlnesc pe creatorul ei, dl. Norio Ootomo. Dl. Ootomo, fondatorul Centrului de Cercetări pentru Energie Naturală în Hokkaido, depune permanent eforturi pentru dezvoltarea și răspândirea sistemelor de energie naturală. Pe măsură ce îi ascultam vorbele încărcate de un entuziasm ascuns, mi-am dat seama că sunt în deplin acord cu dânsul. Ca apicultor trăind în comuniune cu natura, ideea de a folosi energia naturală mi se pare ceva de la sine înțeles.
Se spune că tema de bază a secolului 21 este coexistența cu natura. Până în prezent, oamenii și-au asigurat abundența materială și dezvoltat civilizația rănind și distrugând mediul înconjurător. Cu toate acestea, acum am ajuns să ne confruntăm cu urmările faptelor noastre. Omul și natura sunt profund legați. In momentul în care omul încearcă să schimbe cursul naturii cu de-a sila, în mod implacabil își primește pedeapsa. Ca apicultor, eu trăiesc în natură și am învățat acestea de la albinele care fabrică daruri naturale. Astfel că, în calitate de apicultor, angajat într+o muncă de neînchipuit în absența mediului natural, vreau să fac propunerile mele pentru o nouă cultură prin care să fie redusă povara pusă pe umerii naturii.
Ca un simbol al acestei culturi, m-am gândit astfel la construcția de centrale eoliene.
Pe dealurile scunde cu vedere din Kagamino, au început să se învârtă elice. Mai mult decât orice, mă bucur când văd copii uitându-se către ele cu seriozitate... Elice de formă de fagure, pentru a face copiii, purtătorii ștafetei spre mâine, să le privească precum niște daruri pentru ei de la albine.
 
Reprezentant Hideo YamadaCentralei electrice eoliene în formă de alveole de fagure, primul sistem pus în funcțiune în Japonia, i s-a pus numele de „elicele tovarășe”!
 
Centrala eoliană dispusă în formă de fagure, finisată în parcul Otomeyama din Kagamino, prefectura Okayama, a fost proiectată de șeful Centrului de Cercetare pentru Energie Naturală din Hokkaido S.A., dl. Norio Ootomo: 22 de elice din lemn dispuse în formă de fagure într-un stil unic. Ele furnizează energie electrică eficient și la vânturi slabe, aproape fără vuiete, constituind prima centrală eoliană de tip fagure dată în folosință în Japonia.
La concursul organizat pentru botezarea centralei în formă de fagure s-au primit 685 de propuneri; in urma unei selecții riguroase, a fost adoptat numele de "mori de vânt în bună tovărășie", propus de o fetiță din clasa întâi locuind în Kagamino, Momoka Hatano. Acest nume a fost selectat pentru că reflectă imaginea celor 22 de elice învârtindu-se în bună tovărășie, reprezentând și dorința noastră ca și oamenii și natura, precum și oamenii între ei să trăiască în bună tovărășie.
Festivitatea de terminare a construcției a fost susținută pe 28 octombrie 2000; în bătaia proaspătului vânt de toamnă, elicele au pornit să se învârtă amplu.


Inapoi

 
Copyright (C)2004 toate drepturile rezervate C.A.Yamada. Sus