S.A. Centrul Apicol Yamada Inapoi

Cuvânt de salut
Fondare, spirit
Afaceri
Linii generale
Contribuții
Biblioteca albinelor
Concursul de povești și cărti ilustrate cu albine
Ecoșcoală
Lecții despre albine
Seminar cultural
Activități de împădurire
Impăduriri în Nepal
Impăduriri în Mongolia Interioară
Pentru copiii copiilor copiilor noștri
Contribuții pentru mediu
Centrale eoliene
Centrale solare
Pășunea albinelor

Noutăți
Angajări
Informații
Doar pentru limbile engleză, chineză și coreeană.
Cumpărături
Totul despre albine
Pentru copiii copiilor copiilor noștri

Pentru un viitor plin de speranțe.
Pentru copiii copiilor copiilor noștri.

Zilnic, abundență materială și confort timp de 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Si totuși de ce oare nu ne simțim mai fericiți decât pe vremuri? Prima prioritate în societate este economia. Până și în viață abundența materială e folosită ca măsură a fericirii. Societatea economiei circulante stimulează neîncetat poftele omului; este plin de lucruri menite să satisfacă poftele materiale ale fiecăruia dintre noi. E drept că viața noastră arată acum mai bogată din punct de vedere material, însă îi ajută oare aceasta pe oameni, ființe sociale, să guste adevărata fericire?

Noi în compania noastră trăim de peste cincizeci de ani împreună cu albinele, insecte sociale. Se știe că albinele formează în stupul lor o societate. Dacă ar avea destulă hrană (miere, etc.) credeți oare că aceasta ar fi de ajuns pentru ca o albină să poate trăi singură? Nu, adevărul e că albinele nu pot trăi de unele singure. Albinele nu pot trăi în absența grupului (societății). Adică, albinele pot trăi datorită faptului că muncesc ca membri ai unui grup în care semenii se ajută reciproc și în condițiile în care co-există cu mediul natural (florile). Omul e și el la fel. Si în lumea omului, în vechea societate agricolă, omul muncea în coexistență cu familia și teritoriul, fiecare membru al familiei fiind necesar în cadrul vieții în natură, de-aici venind și simțirea fericirii. Se pare că pe parcursul schimbărilor către societatea industrială, în momentul în care structurile societății agricole s-au prăbușit, și omul și-a pierdut adevărata fericire. In aceste condiții, oare numai noi ne simțim alarmați de posibilitatea prăbușirii societății calde, umane?

Societatea industrială cu spiritul său de a pune competiția și eficiența deasupra tuturor aruncă acum o umbră neagră și asupra educației. Copiii, forțați într-una la competiție în condițiile în care variatele calități personale sunt măsurate cu o singură scară de valori, sunt crescuți îndesându-li-se-n capete cum că e ceva normal să calce pe alții în picioare pentru a ajunge deasupra, în loc să fie învățați despre valoarea întrajutorării și a coexistenței. Se poate spune că degradarea mediului școlar și incidentele din ultimii ani în lumea copiilor au survenit în mod necesar.

Astfel, ne-am gândit să creăm un loc în care să ne putem gândi la educație împreună cu toți cititorii. Imprumutând din știința fiecăruia din domeniul său, am vrea să creăm ocazia de a privi drept în față ce ar trebui adulții să facă acum mai întâi de toate pentru copii și ce ar trebui să îi învețe pe aceștia. Cu speranța că veți citi paginile de aici, așteptăm diverse păreri de la dv.

Ar fi bine să reconsiderăm dezvoltarea inteligenței copiilor prin experiența directă, cu miros și formă tangibilă.
Intrebarea este în ce măsură tatăl poate participa la educația din familie.

 
Copyright (C)2004 toate drepturile rezervate C.A.Yamada. Sus