S.A. Centrul Apicol Yamada Inapoi

Cuvânt de salut
Fondare, spirit
Afaceri
Linii generale
Contribuții
Biblioteca albinelor
Concursul de povești și cărti ilustrate cu albine
Ecoșcoală
Lecții despre albine
Seminar cultural
Activități de împădurire
Impăduriri în Nepal
Impăduriri în Mongolia Interioară
Pentru copiii copiilor copiilor noștri
Contribuții pentru mediu
Centrale eoliene
Centrale solare
Pășunea albinelor

Noutăți
Angajări
Informații
Doar pentru limbile engleză, chineză și coreeană.
Cumpărături
Totul despre albine
Activități de împădurire

Prezentarea activităților Activități de împădurire Impăduriri în Nepal 2000

Nepalul, poarta Himalayei și țara coborîrii zeilor. In cadrul activităților noastre de protecție a mediului, angajatul nostru din departamentul de apicultură Yoshihiro Fujiyoshi a purces în Nepal, unde împreună cu localnicii a răsădit 15 mii de puieți de copaci.
Fotografii împreună cu nepalezii.
(In centru Fujiyoshi)Impădurirea, dorința de revigorare.In zona în care s-au efectuat împăduririle, există numeroase pante atât de abrupte încât nu se pot urca pe picioare.
Dl. Sham in activitate (dreapta).Participanții au răsădit 15 mii de puieți furnizați de către guvernul nepalez (deasupra)
Legătura companiei noastre cu Nepalul a fost prilejuită de vizita reprezentantului Hideo Yamada in martie 1998 in Nepal pentru a participa la Conferința de Apicultura în țări tropicale, în cursul căreia acesta a luat contact cu traiul oamenilor din această țară.
Aflând despre gravele probleme ale Nepalului, precum lipsa de surse de venituri (singura exceptie fiind turismul), insuficiența locurilor de muncă și întârzierea sistemului educațional, ne-am gândit în ce fel am putea veni în ajutorul localnicilor.
Astfel, prin domnul Sham pe care l-am cunoscut cu prilejul Conferintei de Apicultura in Tari Tropicale, dedicat trup și suflet ameliorării vieții nepalezilor, am hotărît să acordăm sprijinul nostru nepalezilor.După întoarcerea în Japonia, începând cu instructaje in tehnica apiculturii date prin intervenție directă, am dat sprijinul nostru nepalezilor prin trimiterea de articole de papeterie, haine folosite și alte bunuri.
Cu toate acestea, sprijinul unilateral financiar și material aduce după sine temerea că va fi folosit în direcții greșite.In ce privește compania noastră, am considerat mai important ca nepalezii înșiși să caute directiile de progres cu ajutorul nostru.Astfel că una dintre acțiunile rezultate au fost împăduririle de data aceasta.


Masă pe teren.Obiceiul e de a se pune orezul pe frunze mari, de a se muia cu supă pe bază de curry și de a se mânca direct cu mâna
In Nepal, micșorarea ariei împădurite este în curs de agravare, cu repercursiuni atât in plan natural cât și ca resursă de venituri.Din această cauză, pentru localnici plantarea de copaci e o manifestare a dorinței de revigorare.
Data aceasta a fost prima când am vizitat locurile personal, iar aceste aspirații ale nepalezilor m-au bucurat mai mult decât orice.
Entuziasmul și bogăția sufletească a sătenilor
Impăduririle au fost efectuate pe 1-2 Iulie, la puțină vreme de la începutul sezonului ploios.Locul vizitei mele impreună cu dl. Sham, care susține voluntar o școală japoneză, este satul Gusel, aflat la sud de capitala Kathmandu.
Satul se află la o oră cu mașina și încă alte cinci de mers pe jos pe un drum greu, aflându-se pe un podiș înalt de peste 2000 de metri: o comunitate aproape izolată.Localnicii, compuși din câteva populații printre care Taman, trăiesc aproape exclusiv din resurse proprii, semănând porumb și crescând bivoli.


Impreună cu copiii din Gusel, extrem de expresivi
Nu putem neglija faptul că necesitatea acțiunii de împădurire de data aceasta vine din defrișarea excesivă făcută pentru a veni în întâmpinarea cererilor orășenilor și turiștilor.Sătenii au participat la împăduriri cu un entuziasm ieșit din comun, explicabil prin aceea că dispariția verdelui de neînlocuit nu numai că i-a lăsat fără resurse, dar îi și expune la alunecări de teren datorate dezgolirii feței muntelui.Astfel, la împăduriri au participat 260 de săteni, ceea ce a depășit așteptările noastre. Datorită acestui fapt, în loc de trei mii de puieți cât se intenționa inițial, s-au plantat cincisprezece mii.
Plantarea pe terenul plin de denivelări format aproape exclusiv din pante abrupte a fost o trudă mai presus de închipuirile noastre, nefiind obișnuiți.Lângă noi copiii îi ajutau din răsputeri pe adulți.Am fost puternic impresionat de copiii cu ochi lucitori, măsurând spinările adulților cu picioarele bine înfipte în pământ.Am simțit acolo ceva prețios, ceva ce odată aveam și noi, japonezii... adevărata bogăție a omului, oricât de sărac ar fi din punct de vedere material.


Fujiyoshi (al treilea de la dreapta), împreună cu voluntari localnici
Dacă e să ne gândim, sărăcia sau bogăția țin de comparația cu alți oameni.De fapt, oamenii aceștia sunt cei care dețin adevărata bogăție; aflarea acestui fapt a constituit cea mai mare împlinire din această vizită.
Cu acest adevăr întipărit în minți, noi avem de gând să îi sprijinim pe nepalezi și de acum încolo.Si în acest scop, am simțit din nou, cu putere, că este nevoie să legăm relații de lungă durată cu nepalezii.Așa cum copacii sădiți împreună unul câte unul, cu trudă, își înfig rădăcinile în pământ tot mai adânc cu trecerea anilor, așa aș dori să crească și trunchiul prieteniei noastre cu nepalezii.

Inapoi

 
Copyright (C)2004 toate drepturile rezervate C.A.Yamada. Sus