S.A. Centrul Apicol Yamada Inapoi

Cuvânt de salut
Fondare, spirit
Afaceri
Linii generale
Contribuții
Biblioteca albinelor
Concursul de povești și cărti ilustrate cu albine
Ecoșcoală
Lecții despre albine
Seminar cultural
Activități de împădurire
Impăduriri în Nepal
Impăduriri în Mongolia Interioară
Pentru copiii copiilor copiilor noștri
Contribuții pentru mediu
Centrale eoliene
Centrale solare
Pășunea albinelor

Noutăți
Angajări
Informații
Doar pentru limbile engleză, chineză și coreeană.
Cumpărături
Totul despre albine
Activități de împădurire

 
Prezentarea activităților Activități de împădurire Impăduriri în Nepal 2004

Raport despre activitatea de împădurire din Nepal în 2004, activitate începută în 1999.Aici vă informăm despre împăduririle din 2004!

Turul pentru împădurirea Nepalului a fost efectuat în perioada 9-15 iulie, la el participând 11 angajați ai companiei și 11 persoane fizice din afară, total 22 de persoane.
Locul activităților a fost de această dată satul Gwalindaha, aflat în apropierea depresiunii Kathmandu.Este al treilea an consecutiv când efectuăm împăduriri aici.Anul acesta, am efectuat împăduriri și în alte patru locuri, plantând în total 44,000 de copaci în cinci locuri.

In afară de împăduririle propriu-zise, am verificat și starea dezvoltării copacilor sădiți anul trecut și acum doi ani: condițiile neprielnice din Nepal nu au permis o dezvoltare satisfăcătoare, astfel că am văzut copăcei care chiar și după trei ani sunt aproape de aceeași mărime.Există diferențe mari de dezvoltare chiar și între puieții plantați în același loc și în aceeași perioadă; întrebându-l care este cauza pe partenerul nostru dl. Sham, ni s-a explicat cum speciile care există și spontan în fiecare dintre locuri se dezvoltă rapid, datorită potrivirii lor cu mediul.Insă printre copacii sădiți de noi sunt și specii străine de locuri, care se dezvoltă cu greu.
Am înțeles astfel că oricâți copaci am sădi, dacă nu sunt copaci potriviți mediului, nu se dezvoltă, ci se usucă.


Copac sădit în 2002 Copac sădit în 2004


In acțiunile de împădurire, am sădit copaci împreună cu localnicii.Neînțelegând fiecare din limba celuilalt, am avut mari greutăți la comunicare, însă datorită activității comune de sădire, am avut senzația că ne înțelegem și fără vorbe.
Angajatul nostru Hayase, participant la tur, povestește despre activitatea de împădurire:" Nepaleza săpa groapa.Eu puneam puietul în ea.Ea punea pâmânt peste el.Eu îl bătătoream.Nu pot decât să îmi doresc ca copacii sădiți de noi doi să crească și să aducă foloase și să îmbogățească viețile oamenilor ce vor trăi peste o sută de ani de acum.


Intâlniri cu copiii din sat
In fiecarea an le trimitem haine folosite oamenilor din Nepal. De aceasta dată am vizitat una din școlile unde distribuiserăm haine, aducând cu noi creioane cu gumă.Copiii cărora le-am dat creioanele au zâmbit bucuroși și au mulțumit frumos.
Printre participanții din afara companiei a fost unul care a donat o minge de fotbal.
Privind la siluetele tuturor celor ce alergau bucuroși încolo și încoace după minge m-am gândit cum se poate trece peste frontiere și peste diferențele de cultură și limbă cu o minge.Si mi-am pus întrebarea dacă bogăția pe care o căutăm noi, japonezii, este bună, dacă este într-adevăr o bogăție.Se bucură oare un copil japonez primind un creion, atât de tare încât să îl strângă în palmă și să nu vrea să îi mai dea drumul? Ar fi oare atât de bucuros de o minge de fotbal? Ar simți vreun pic de recunoștință?
Nepalul n-are alte resurse în afară de turism, iar comparat cu Japonia e o țară săracă.
Cu toate acestea, copiii pe care i-am întâlnit aici sunt într-adevăr niște copii curați.Ei mi-au reamintit că poți avea bogăție în inimă fără să ai neapărat bani. C.A. Yamada va continua și de acum sprijinul său pentru ca zâmbetul copiilor să nu piară, iar adulții să îi poată crește cu grijă.

Inapoi

 
Copyright (C)2004 toate drepturile rezervate C.A.Yamada. Sus