S.A. Centrul Apicol Yamada Inapoi

Cuvânt de salut
Fondare, spirit
Afaceri
Linii generale
Contribuții
Biblioteca albinelor
Concursul de povești și cărti ilustrate cu albine
Ecoșcoală
Lecții despre albine
Seminar cultural
Activități de împădurire
Impăduriri în Nepal
Impăduriri în Mongolia Interioară
Pentru copiii copiilor copiilor noștri
Contribuții pentru mediu
Centrale eoliene
Centrale solare
Pășunea albinelor

Noutăți
Angajări
Informații
Doar pentru limbile engleză, chineză și coreeană.
Cumpărături
Totul despre albine
Pentru copiii copiilor copiilor noștri

 
Prezentul text este un articol de ziar din februarie 2002, parțial modificat.
 

In țara mea se risipește enorm de mult. Se cumpără și se aruncă, iarăși se cumpără și iarăși se aruncă. Cu toate acestea, țările risipitoare din nord nu se gândesc niciodată să își împartă bogățiile cu țările din sud. Avem mai mult decât ne trebuie ți totuși ne e frică să dăm din mână câtuși de puțin.
Noi canadienii ne bucurăm de destulă mâncare, apă și locuințe.Ne-ar lua zile în șir ca să ne enumerăm ceasurile, mașinile, calculatoarele, televizoarele și restul lucrurilor pe care le avem.
Ajunsă în Brazilia, alaltăieri am fost șocată să întâlnesc copiii străzii, copii fără casă.Un copil ne-a zis: "Dacă aș fi bogat, le-aș da copiilor fără casă mâncare, haine, medicamente și locuințe, blândețe și dragoste."?
E o mare nedreptate ca un copil fără casă să se gândească să dea ce are altora, în timp ce noi care avem de toate să fim atât de lacomi.
Nu îmi iese din minte că acești copii nefericiți sunt de o seamă cu mine.Cât poate diferi viața mea de a lor, din cauza locului în care ne-am născut!... Aș fi putut fi eu cea care să trăiască pe străzile sărace din Rio.Sau poate un copil înfometat din Somalia, o victimă a războiului din Orientul Mijlociu, poate aș fi cerșit în India.
Pământul ar putea deveni o planetă atât de frumoasă dacă banii dați pe războaie ar fi cheltuiți pentru a se rezolva problemele sărăciei și ale mediului.Sunt încă un copil, însă știu atâta lucru.
La școală, la grădiniță încă, voi adulții ne învățați cum să ne purtăm.
De exemplu:

*nu te război
*rezolvă prin discuții
*respectă-i pe ceilalți
*pune la loc ceea ce ai împrăștiat
*nu răni alte viețuitoare în neștire
*împarte ce ai
*nu te lăcomi

De ce faceți voi ceea ce ne spuneți nouă să nu facem?
Vă rog să nu uitați pentru ce sunteți prezenți la această Conferință.Pentru cine.Sunteți aici pentru copiii voștri, adică pentru noi.Hotărîți la conferința aceasta lumea în care vom trăi noi.
Părinții deseori își consolează copiii spunând "Fii pe pace, totul va fi bine."Sau "voi face tot ce voi putea", sau "doar nu vine sfârșitul lumii".Insă deja adulții nu ne mai pot consola cu cuvinte dintr-acestea.Vă întreb, v-ați gândit vreodată serios la viitorul nostru, al copiilor?
Tatăl meu îmi spune deseori că valoarea omului nu stă în ceea ce spune, ci în ceea ce face.Insă uite că din cauza lucrurilor făcute de voi, noi copiii plângem.Ne spuneți tot timpul că ne iubiți.Dar vă spun eu: Dacă e adevărat ce spuneți, atunci arătați-ne prin fapte!Vă mulțumesc pentru că m-ați ascultat.


Cu cât societatea se axează mai tare pe câștig, natura este rănită și ne pomenim înaintând pe drumul către distrugerea ireversibilă.Distrugerea mediului provocată de creșterea economică e an de an mai pronunțată.Circa jumătate din suprafața pădurilor de odinioară s-a pierdut, anual dispărând 16 milioane de hectare de pădure.In acest ritm, se prevede că 25% din mamifere vor dispărea dacă nu se acționează cumva.Dacă ne gândim numai la bogăție și confort, ne vom pomeni că copiilor noștri nu le va mai fi rămas decât un Pământ arid.Am continuat să lăsăm pe mai târziu hotărîrile dificile.In cazul în care nu se va trece la înfăptuirea cât mai urgentă a obiectivelor discutate la Conferința pentru mediu din august acest an, e posibil ca natura să fie distrusă complet și însuși omul să ajungă specie pe cale de dispariție.Compania noastră, ca membră a societății, privește această problemă cu seriozitate.Credem că ar trebui să ne luăm o mai mare responsabilitate, nu numai să ne gândim la profitul imediat.Pentru aceasta, noi am început să contribuim în modul în care o putem face, prin concursul de povești și cărți ilustrate donarea creațiilor eminente către școli, primiri de vizite la stupini, cursuri ținute de educatori voluntari, acțiuni de împădurire în țară și în străinătate, etc.Prezentarea discursului ținut către societatea adultă de către Severn Suzuki ca reprezentantă a vocilor copiilor, solii umanității către viitor, vine tot din dorința noastră de a crește numărul celor care să se preocupe de problema distrugerii naturii.Noi, adulții, trebuie să începem chiar de azi.Pentru a putea preda către copiii noștri un Pământ la fel de minunat precum cel pe care am crescut noi înșine.





 
Copyright (C)2004 toate drepturile rezervate C.A.Yamada. Sus