S.A. Centrul Apicol Yamada Inapoi

Cuvânt de salut
Fondare, spirit
Afaceri
Linii generale
Contribuții
Biblioteca albinelor
Concursul de povești și cărti ilustrate cu albine
Ecoșcoală
Lecții despre albine
Seminar cultural
Activități de împădurire
Impăduriri în Nepal
Impăduriri în Mongolia Interioară
Pentru copiii copiilor copiilor noștri
Contribuții pentru mediu
Centrale eoliene
Centrale solare
Pășunea albinelor

Noutăți
Angajări
Informații
Doar pentru limbile engleză, chineză și coreeană.
Cumpărături
Totul despre albine
Pentru copiii copiilor copiilor noștri

Intrebarea este în ce măsură tatăl poate participa la educația din familie.
 
Prezentul text este un articol de ziar din februarie 2002, parțial modificat.

Consider că întreprinderile ar avea de câștigat dacă și-ar schimba modul de gândire.

Yamada: Cred că ar fi bine ca întreprinderile să își schimbe modul de gândire actual axat pe profit, pentru a stabili puncte de contact cu copiii. Si la fabricarea unui nou produs sau la înființarea unui nou tip de serviciu, în cazul în care ar fi copii în întreprindere, poate că s-ar da mai multă importanță direcțiilor privirii lor.Până în prezent, la dezvoltarea produselor gândite pentru copii, ei nu sunt priviți decât ca simpli consumatori.De acum încolo n-ar fi rău să ne gândim la însemnătatea pe care o au pentru copii bunurile furnizate de noi societății.Poate așa companiile producătoare de jocuri TV ar dezvolta noile produse gândindu-se și la educația copiilor; poate așa, revistele pentru adulți n-ar mai fi puse în magazine la înălțimea privirii copiilor.

Ogi:

Așa este.Aceasta e din cauză că societatea axată pe profit privește cu ușurință probleme față de care ar trebui să manifeste mai multă grijă.Insă cum credeți că ar trebui să se procedeze concret pentru a da acces copiilor în întreprinderi?

Yamada:

Cred că ar trebui să li se dea niște treburi care să le trezească interesul, astfel încât să poată simți satisfacția împlinirii lor.Bineînțeles că și adulții ar trebui să-i ajute așa încât treburile respective să meargă bine.

Ogi:

Deci nu "joacă de-a munca", ci muncă împreună...Bucuria copiilor atunci când un client le va cumpăra produsul va fi probabil imensă.Ar ajunge să capete încredere în ei înșiși că pot face ceva, că sunt recunoscuți de societate.

Yamada:

In prefectura Hyogo s-a încercat deja un program de participare a copiilor la activități sociale, sub numele de "Săptămâna încercărilor", o acțiune extrem de interesantă.Actiunile din compania noastră organizate pentru copii-- de genul "Ecoșcolii", a "Lecțiilor albinelor" sau a împăduririlor pentru crearea unei păduri în jurul companiei cu ajutorul localnicilor-- sunt altceva decât activitatea obișnuită din întreprindere.Aș vrea să mai facem încă un pas și să îi angajăm pe copii în interiorul activității din companie.

Ogi:

Activitățile educative ale întreprinderilor de până în prezent sunt posibile pe baza profiturilor companiilor, deseori fiind întrerupte atunci când apar dificultăți de administrare.In cazul în care întreprinderile s-ar gândi la asigurarea accesului copiilor indiferent de condițiile profiturilor, probabil că multe s-ar schimba în jurul nostru.

Yamada:

Părerea mea e că relațiile companiilor cu copiii înseamnă crearea relației dintre societatea adultă și copii.

Ogi:

Eu m-am mulțumit cu ideea că odată ce săptămâna de școală se va reduce la 5 zile, părinții se vor distanța de întreprinderi pentru a se apropia mai mult de copii, însă așa cum spuneți dv., și mai bine ar fi dacă Japonia ar putea conștientiza relațiile dintre întreprinderi și copii.Si copii ar putea astfel simți concret societatea adulților: tatăl lucrând într-o întreprindere, mama, oamenii din vecinătate, etc.Ei și-ar putea face o imagine asupra propriului lor mod de viață și a carierei lor.

Yamada:

Un proaspăt absolvent angajat într-o întreprindere e ajutat întrucâtva de aceasta, de exemplu, participă la instructaje în primele șase luni, primii trei ani îi petrece ca novice, etc.Intreprinderile sunt profitabile chiar și așa.Or, dacă se poate așa, înseamnă că întreprinderile ar putea face față și dacă ar primi copii în interiorul lor câteva zile pe lună.Ar ajunge o schimbare de viziune și crearea unui sistem de primire.Chiar dacă întreprinderile ar pierde ceva din asta, nu cred că e nevoie de griji, pentru că aproape sigur că mai mare încă va fi câștigul.Ca reprezentant al unei întreprinderi originând din agricultură, mă gândesc cum s-ar putea reînvia știința societății agricole de a crește copii.Discuția de azi mi-a furnizat noi idei.Vă mulțumesc.


Dl. Naoki Oki
(Critic educațional, șeful Institutului de Cercetare "Niji" (curcubeul) pentru Educație Clinică)
Născut în 1947.După absolvirea Universității Waseda devine profesor la Scoala Medie Municipală din Tokyo, unde timp de 22 de ani practică un stil unic de educație. In prezent: prelegeri în țară, articole în ziare și reviste; membru al prezidiului Societății Educatorilor din Japonia, șef-adjunct al "Comisiei pentru Transmisiuni și tineret" (Televiziunea Japoneză, Federația Televiziunilor Private).Opere majore: "Ce înseamnă criza copiilor" (Ed. Iwanami), "Pot reînvia școlile?", "Ce înseamnă "distrugerea claselor școlare"", "Ce înseamnă "scăderea capacității de învățare" (Ed. NHK Books)




 
Copyright (C)2004 toate drepturile rezervate C.A.Yamada. Sus