S.A. Centrul Apicol Yamada Inapoi

Cuvânt de salut
Fondare, spirit
Afaceri
Linii generale
Contribuții
Biblioteca albinelor
Concursul de povești și cărti ilustrate cu albine
Ecoșcoală
Lecții despre albine
Seminar cultural
Activități de împădurire
Impăduriri în Nepal
Impăduriri în Mongolia Interioară
Pentru copiii copiilor copiilor noștri
Contribuții pentru mediu
Centrale eoliene
Centrale solare
Pășunea albinelor

Noutăți
Angajări
Informații
Doar pentru limbile engleză, chineză și coreeană.
Cumpărături
Totul despre albine
Pentru copiii copiilor copiilor noștri


Acum mai mult decât oricand, dorim să transmitem în lume valoarea neprețuită a vieții și importanța păcii.
In folosul copiilor copiilor copiilor noștri, povestind „cealaltă jumătate a poveștii”, până acum rămasă nepovestită.

Un drum de 10000 de ani
Istoria americanilor nativi transmisă verbal
de Paula Underwood
Traducere în japoneză: Jun HoshikawaEd. Shoeisha

Scriitorul Jun Hoshikawa, care își desfășoară activitatea scriitoricească atent la societatea și știința populației americane băștinașe.Reprezentantul Hideo Yamada, de la C.A. Yamada, angajată activ în activități în relație cu apicultura în scopul de a transmite copiilor importanța agriculturii, dătătoare de viață.Amândoi, față în față cu amenințările lumii actuale, au vorbit despre importanța reconsiderării minunatei societăți pașnice și democratice pe care o aveau amerindienii.

Crearea S.U.A. – cu sprijinul populației băștinașe
Sursa neștiută a Constituției pașnice


Yamada:

Am citit cu mare interes lucrarea tradusă de dv. "Un drum de 10000 de ani".Titanica legendă a unei populații mongoloide asemănătoare nouă japonezilor, locuind la baza peninsulei coreene, care din cauza intemperiilor a traversat la sfârșitul glaciațiunii Strâmtoarea Behring, pe atunci încă deasupra nivelului mării, și a ajuns după zece mii de ani populație băștinașă americană, este în orice caz plină de conținut.

Hoshikawa:

Da, se poate simți în ce fel s-a dezvoltat înțelepciunea și cultura unică a populației americane băștinașe, așa-numiții amerindieni.Bineînțeles, nu este vorba de înaintașii întregii populații amerindiene, ci doar de un mic trib care la traversarea sa în America de Nord avea doar vreo 50 de membri; este însă povestit surprinzător de concret, eveniment cu eveniment, despre cum s-a început cultivarea plantelor sălbatice, cum s-a ajuns la obiceiul de a purta haine, cine a pictat prima pictură.

Yamada:

In carte scrie că e vorba de o istorie transmisă oral. Este într-adevăr vorba despre povești reale transmise din gură în gură?

Hoshikawa:

Autoarea operei originare, Paula Underwood, este prima care le-a transpus în text.Chiar și tehnica de transmitere este de un nivel foarte înalt, însă o trăsătură esențială a acestui trib este puterea voinței de a transmite către viitorime lucrurile învățate.In povești apare în subliniată în repetate rânduri încurajarea reciprocă de a "transmite darul acesta copiilor copiilor copiilor".

Yamada:

Am înțeles că ați întâlnit-o pe dna Underwood.

Hoshikawa:

Da. Deși ea nu mi-a transmis legendele în forma orală din tradiția tribului, mi-a încredințat felurite lucruri în timpul comunicării noastre cu prilejul traducerii de către mine a cărții "Un drum de 10000 de ani.".Au trecut doi ani de la moartea ei, astfel că simt greutatea lucrurilor mai mult decât înainte.

Yamada:

Probabil că asta era ceea ce urmărea cel mai mult tribul acumulând învățătură după învățătură.

Hoshikawa:

Intr-un cuvânt, înțelepciunea răsare de la sine în momentul în care se discută cu cineva.Ei nu au încetat să își plece urechile la vorba tuturor, fără deosebire între femei și bărbați, copii și adulți, sănătoși și bolnavi, poziții sociale.Asta e ceea ce au făcut, silitor.

Yamada:

Un fel de democrație, nu-i așa?

Hoshikawa:

De fapt, ei sunt unii dintre fondatorii democrației.

Yamada:

Ce vreți să spuneți?

Hoshikawa:

Acest trib a fost implicat în formarea alianței tribale numite Federația Irokoi, care a avut o mare influență asupra declarării independenței Statelor Unite în secolul al 18-lea, fiind legată de democratizarea generală, începând cu Revoluția Franceză.

Yamada:

Noi am învățat la școală că democrația își are originea în Grecia și Roma, dezvoltându-se apoi în sistemul parlamentar englez și gândirea iluministă.

Hoshikawa:

Aceasta nu e decât jumătate din adevăr, cealaltă jumătate a poveștii nefiind povestită.

Yamada:

Cealaltă jumătate...

Hoshikawa:

Da, istoria privită dinspre băștinași.In Statele Unite, este inclusă povestea nașterii și dezvoltării democrației, de care e legată și Japonia posbelică ce a moștenit-o.Băștinașii din întreaga lume, chinuiți de distrugerea mediului natural și a culturii tradiționale, au început să transmită cealaltă jumătate a poveștii în cea de-a doua jumătate a secolului 20, cu felurite ocazii.(Nota1)

Yamada:

Ce fel de poveste e cea a Federației Irokoi?

Hoshikawa:

Cu aproximativ 1000 de ani în urmă, exact în perioada în care tribul s-a oprit după drumul de 10000 de ani pentru ultima oară pe țărmul sudic al lacului Ontario de la frontiera Canadei cu SUA, a apărut un reformator social numit "Făcătorul păcii". El a vizitat unul câte unul cele cinci triburi între care continuau lupte sângeroase și le-a spus"Haideți să încetăm să hotărîm lucrurile prin forța armelor.Să cârmuim nu prin forță, ci prin discuții și prin înțelepciunea pusă laolaltă". Cu insistență, el și-a lărgit aria sprijinitorilor.După una din versiuni, triburile s-au reunit după o sută de ani de negocieri, după care s-au strâns și au îngropat toate armele la rădăcina unui așa-zis Pin Alb, pe care l-au numit Pinul Marii Păci și l-au făcut simbolul Federației Irokoi.

Yamada:

Seamănă leit cu renunțarea la război din Constituția noastră pașnică..

Hoshikawa:

"Legea Marii Păci Irokoi", născută atunci, este sursa neștiută a Constituției Japoneze.Cei din Federația Irokoi și-au clădit o societate matriarhală democratică după Legea Marii Păci, iar în secolul al 18-lea când 13 colonii engleze au hotărît să își declare independența, le-au învățat cum să se unească după modelul sistemului Irokoi și să îl folosească la făurirea noului stat.Franklin și Jefferson, "părinții Americii" și-au însușit încă din copilărie metodele societății Irokoi și structurile sale, din care au introdus numeroși factori în Constituția Americii.Legea Federației Irokoi, Constituția Americii și Constituția Japoniei, Constituția Japoniei la rândul ei soră fiind cu Constituția ONU, sunt toate rude primare.

Yamada:

Doar că SUA s-a depărtat de punctul de plecare care zice că "mai bine discuții decât arme".(Nota2)

Hoshikawa:

Si SUA, in cadrul uniunii, au încetat a se mai război după războiul de secesiune.Cu toate acestea, în sensul aruncării armelor și în raport cu exteriorul, Constituția Japoniei este cea care preia direct spiritul fondării Irokoi.Când America va ajunge să nu se mai bazeze pe puști și rachete, ci să rezolve treburile într-adevăr prin rațiune și discuție, atunci i se va putea spune "bine te-ai întors acasă".

Yamada:

Se spune însă și că Constituția Japoniei i-a fost impusă.

Hoshikawa:

Aceasta e pentru că n-ați auzit niciodată decât jumătate din poveste.Democrația e o combinație jumătate europeană, jumătate amerindiană, însă sângele amerindienilor curge și prin noi, mongoloizii de după epoca Jomon.In perioada scurtă dintre sfârșitul celui de-al doilea război mondial și începutul Războiului Rece, americanii și japonezii, mai mult, toți oamenii lumii au simțit din fundul sufletului că nu mai vor război, clocotind în ei același spirit cu cel al Federației Irokoi:"Rezolvarea treburilor prin discuții și rațiune".Constituția japoneză și Constituția ONU au izvorât din interiorul acestor speranțe eterne umanității; e o iluzie să credem că au fost impuse din afară.Inșiși americanii mândri de democrația lor liberală nu își dau seama că jumătate din aceasta își are rădăcinile în moștenirea băștinașilor, astfel că teoria impunerii este sterilă.

Yamada:

Se predă cumva la școală cum că jumătate din democrația liberală este moștenire de la băștinași?

Hoshikawa:

In ultimele câteva zeci de ani în SUA au fost ținute simpozioane de cercetare și au fost publicate multe cărți demonstrate cu materiale atât din partea băștinașă cât și din partea populației albe, astfel că recunoașterea este substanțială.Dupa savanții Irokoi, adevărul este evident:In secolul al 18-lea la declararea independenței SUA, exista oare în Europa vreo societate în care toți oamenii să fie perfect liberi și egali?Ei spun iarăși: Trecând peste declarațiile de democrație, cei care au venit în America au obținut indicația că libertatea și egalitatea sunt realizabile în realitate tocmai datorită faptului că au văzut aici oameni care le practicau.

Yamada:

Așa, nu există invenție fără model, deci.

Hoshikawa:

Socul dat de societatea-model a băștinașilor, în special de regimul Irokoi, a zguduit profund Europa.Eu numesc acest șoc "dubla spirală a cercului Atlantic"; interacțiunile spirituale și filosofice peste Atlantic între Europa și America fac după secolul al 16-lea două tururi.Primul tur este al întoarcerii generației de navigatori și aventurieri ulterioare lui Columb cu imaginea "oamenilor naturali trăind liberi pe continentul Lumii Noi", imagine care îi luminează pe Locke în Anglia cu reforma onoarei și pe cei precum Montesquieu și Rousseau în Franța-Al doilea tur este când ca urmare a marilor migrații din secolul al 17-lea și al 18-lea, gândirea democratică și iluministă cultivată în Europa trece oceanul și se materializează în independența SUA, după care revine în Europa din nou prin Revoluția Franceză și se răspândește în toată lumea.

Hoshikawa:

America a influențat lumea mult mai mult decât apare în izvoarele cunoscute îndeobște.




 
Copyright (C)2004 toate drepturile rezervate C.A.Yamada. Sus